Балетна школа „ИДА”

Ръководители: Йоана Йорданова-Сойка и Десислава Николова

От векове балетното изкуство омагьосва със способността си да превръща изящните движения в полет на духа, който заличава границите и отваря сърцата. Вече 60 години Перник е сцена на този уникален спектакъл, приютил мечтите и надеждите на малките балерини в Обединения детски комплекс.

Огромен принос за развитието на балетната школа има необикновеният педагог Елка Полянова, която със своята всеотдайност, професионализъм и артистичност издига детската балетна школа на най-високо ниво в страната и чужбина. Нейна заслуга са и наградите, които школата получава – 8 златни медала от републикански фестивали на художествената самодейност, многобройни успешни турнета в Австрия, Полша, Русия, Чехия, Германия, Египет, Гърция, Италия. А най-ценното признание балерините получават в България – специалната награда на Софийската народна опера –Плакет за най-добра детска хореография за постановката „Цветя за вас”. Но балетът не е само цветен сън. За да се превърне малкото момиченце в голяма балерина е

необходим талант и дълги упорити часове. След 2000 г. ръководител на школата е Ваня Рошкова – ученичка на Елка Полянова, а корепетитор от 1980 г. е Даниела Методиева. Ежегодно в школата се обучават повече от 100 деца, а в концертния състав те са около 40 на различна възраст. Репертоарът им включва класически и джаз балет, характерни и забавни детски танци и стилизиран фолклор.

Балетната школа участва в „Като лъвовете” – детско ТВ шоу, в „Малките таланти на България” по БТВ, а през 2004 – 2005 г. – в заключителния концерт „Българската Коледа” под патронажа на Президента на Р България.

От 2007г. насам всяка година малките балерини на ОДК откриват Виенския бал в гр. София. Балетната школа е носител на първите награди от

Националния детски балетен конкурс в гр. София и от 8 Международен детски фестивал в гр. Несебър. Награда за най-добра хореография там получава и балетният педагог Ваня Рошкова. През 2012 г. балетната школа взима участие в Международния детски фестивал „Млади таланти” в Националния дворец на децата и печели специалната награда на фестивала.

От 2016 г. Преподават на школата е Йоана Йорданова – Сойка. Нейният творчески път и първите и срещи с балетното изкуство започват в тази школа. След което 2005 г. завършва Националното училище за танцово изкуство в гр. София, а 2010 г.  и Театралната академия НАТФИЗ,, Кр. Сарафов ‘‘. Като преподавател в балетната школа към ОДК, тя продължава традицията и, и успява да надгради успехите на децата с участията им в редица международни конкурси в страната и чужбина, от където децата се връщат с призови места и отличия.
От 2020 г. поради големия брой на децата, школата има и втори преподават, това е Десислава Николова, дългогодишна прима балерина на Държавен музикален театър ,, Стефан Македонски‘‘ гр. София. Тази екипна работа и прави облика на балетната школа на едно професионално ниво. Децата имат възможността да представят на Пернишката публика откъси от балетите ,, Лешникотрошачката‘‘; ,, Дон Кихот‘‘. Да участват на една сцена с премиер солистите на Софийска опера и балет.

Дори след 60 години пътят пред балетната школа при ОДК е открит, защото балерините знаят, че най-ценното за тях е непрестанно да учат, да се усъвършенстват и раздават – винаги от сърце и до последно за публиката.

Балетна школа „ИДА”