ДЮФА „Граовче”

Художествен ръководител: Владислава Любомирова Владиславова
Диригент на хор за народни песни: Мариана Янкулова
Корепетитори: Мартин Борисов
Венцислав Андонов
Методи Методиев

Детско-Юношески Фолклорен Ансамбъл „Граовче” е създаден през 1979г. от талантливия хореограф Красимир Икономов, прочутата народна певица и преподавателка Светла Караджова и Кирил Методиев. Преди това танцовият състав, народният хор, както и школата по народни инструменти са съществували поотделно. Те са удостоени с най-високото отличие „Представителен ансамбъл” и до днес го защитават на всеки свой концерт.
През изминалите години в детския ансамбъл работят много талантливи педагози, които допринасят за израстването и утвърждаването на ансамбъла: Борис Миланов, Рахила Петрова, Живка Бърнева, Мария Лозанова, Петър Радев, Румен Анков, Димитър Митов, Валентин Петров и други.
Главен художествен ръководител и хореограф до 2016г. е Красимир Икономов диригент на народния хор е педагожката Мариана Янкулова, а корепетитори на ансамбъла са Иван Иванов, Венцислав Андонов и Методи Методиев. Желанието им да свирят и създават музика за децата кара публиката да посреща и изпраща певици и танцьори с възторжени овации. Ансамбълът редовно участва в провежданите Общински прегледи, Националния конкурс за музикално и танцово изкуство „Орфеева дарба”, Националния фолклорен преглед в Копривщица, Националния ученически празник „За хляба наш” в Благоевград, Регионален преглед „Чичо Стоян” , „ Граовски събор” и др.,
откъдето са носители на призови награди. Децата от ансамбъл „Граовче” представят България и община Перник в много държави по света: Индия, Сирия, Италия, Германия, Чехия, Франция, Полша, Украйна, Турция и Македония. Те имат богат репертоар от изворен и обработен фолклор, както от Граовския край, така и от други области в страната. Диригентът на ДЮФА „Граовче” Мариана Янкулова издава през 2009 г. книгата „Народни песни и мелодии от Граово” и с това внася свой дял за изследването на музикалното творчество в Граовския край. Любовта към българското народно творчество, към музиката, песните и танците, привлича десетки деца ежегодно в залата на ансамбъл „Граовче”. Основна цел на ансамбъла е да запази, развие и разпространи народното пеене и музикално-танцовото богатство на
Граовския фолклор.
ДЮФА „Граовче” е школа по родолюбие и национална идентичност за поколения млади ценители на Българското народно творчество. Ансамбълът създава празници за духа и сърцето, в които се разкрива дълбоката символика на българския танц и национален костюм, мъдростта на българската музика и песен, самобитността и живителната сила на български фолклор.

ДЮФА „Граовче”