ТЕАТРАЛНО СТУДИО “В КУТИЙКА”

Ръководител: Даниана Коева

Една от най-предпочитаните форми в ОДК, съхранила в себе си неизменните български ценности и подхранваща стремежа на детето към познания и духовно издигане, е театралното изкуство.
Школата е създадена през 1963 г. под ръководството на г-жа Маша Михайлова. В продължение на повече от 20 години се поставят редица неповторими детски пиеси: „Приключенията на Чиполино”, „Кристалната пантофка”, „Зайко всезнайко”, „Анини приказки”, „Синята птица”, „Бялата приказка”, „Приказки за вълшебното бисерче” и др.
С последната малките актьори участват в Международен детски фестивал в Холандия, където получават висока оценка и признание за постигнатото.
След няколко годишно прекъсване традицията на театралното изкуство е подновена и от 2000 г. ръководител на театралното студио е актрисата Ваня Михова. Оттогава то носи името „Мускетарите”. Под нейно ръководство малките актьори поставят много вълнуващи пиеси: „Снежната кралица”, „Спътникът на Алтея”, „Джуджето и седемте Снежанки”, „Страшната болест”, „Меко казано”, „Домът на Бернарда Алба”, Зайко всезнайко”, „Приключенията на Чук и Пук, „Игра на кукли”, „Трите прасенца”, “Пепеляшка”, „Боряна”, „Балкански синдром” и др.
Всяка година в школата се обучават над 70 деца и част от тях поемат по пътя към професионалната сцена. Годишно се играят над 30 представления.
Школата участва в регионални, национални и международни театрални фестивали и получава висока оценка за актьорска игра.
Театрална студия “В кутийка” към ЦПЛР-ОДК Перник е наследник на ДЮТ “Мускетарите” и е основана през учебната 2022/2023 година с ръководител Даниана Коева. През същата учебна година кутийковците печелят цели осем награди от Театрално – танцов фестивал “Талантино” в гр.Благоевград.
В театрална студия “В кутийка” децата имат възможност да се срещнат с почти всички основни видове сценични изкуства – драматичен и куклен театър, уличен театър, пантомима, клоунада, съвременни цирково техники. Децата се учат да работят в екип, изграждат самочувствие и увереност, докато се развиват като личности. Обучението в цялост по сценични изкуства изгражда качества като координация, ориентация в пространството, сръчност, техника на говора, правоговор, емпатия и много други.
Ръководител на студиото е Даниана Коева е завършила актьорско майсторство за драматичен театър в НАТФИЗ ” Кръстьо Сарафов” в класа на проф. д-р Атанас Атанасов и магистратура куклена режисура в класа на проф. Славчо Малинов. След завършване на образованието си се развива като свободен артист и режисьор, а съвместно със съмишленици в изкуството основава собствена театрална формация Пътуващ театър “Скрин”, която активно работи и в момента. Преподава театрални техники на деца активно от 8 години в три населени места в страната.

ТЕАТРАЛНО СТУДИО “В КУТИЙКА”